Kui kaalute, kas valida oma kodu välis- või sisekujunduseks põletatud puit, peate arvestama paljude teguritega. Shou sugi ban, mida nimetatakse ka yakisugi’ks, on Jaapanist pärit traditsiooniline puidu põletatamise meetod. Selles artiklis käsitletakse, kas see meetod aitab põletatud puidul tulekindlaks saada või mitte.
Võitleme tule vastu tulega
Põletatud puitu on teaduslikult palju uuritud, ka seda, kas põletamine või karboniseerimine suurendab selle tulekindlust. Shou sugi ban’i protsess algab puidu põletamisega spetsiaalse põletiga, millega saavutatakse keskmiselt 1100-kraadine temperatuur Celsiuse järgi. Seejärel puhastatakse söejäägid puidult jäiga harjaga ja puitu loputatakse veega. Selline karboniseerimise moodus aitab puidus kaasa niiskuse ja muude orgaaniliste ühendite, näiteks suhkru lahustumisele, põletatud puitu tõhusalt „steriliseerides”. Pärast puidu loputamist ning kuivatamist kantakse tihendamiseks ja loomuliku ilu säilitamiseks sellele naturaalset õli. Põletatud puidu „steriliseerimine” teeb selle veekindlaks, lagunemisele ja putukatele vastupidavaks, rääkimata sellest, et selle eluiga on oluliselt pikem. Kuid kas see on tulekindel? Vastus on jaatav. Siin on teaduslik seletus: puit koosneb kahest ühendist – tselluloosist ja ligniinist. Tselluloos on pehmem ja reageerib tulele rohkem kui ligniin, mis on tugevam ja põleb ainult palju kõrgemal temperatuuril. Kasutades yakisugi või shou sugi ban’i Põletamise meetodit, põleb tselluloosikiht ära. Kui tselluloos on ära põlenud, paljastub ligniinikiht ja selle tulemuseks on oluliselt suurem puidu tulekindlus.